Eşti aici

Școala de Studii Avansate în Jurnalism

Școala de Studii Avansate în Jurnalism este prima instituție de acest gen în Republica Moldova. Lansată în 2006 ca proiect (pilot) al Centrului pentru Jurnalism Independent, Școala de Jurnalism a devenit între timp o instituție acreditată de Ministerul Educației, cu peste 100 de absolvenți la activ, majoritatea dintre ei regăsindu-se în instituții de presă, iar unii - în domeniul comunicării și al cercetării mass-media.

Cursurile Școlii, cu o durată de zece  luni, sunt predate de instructori calificați în domeniu, jurnaliști cu experiență și renume în Republica Moldova. Programul de studii, compact și exhaustiv, a fost creat în baza unor programe avansate pentru jurnaliști și corespunde celor mai înalte standarde jurnalistice din Europa și SUA.
 
Pe parcursul anului de învățământ, studenții sunt inițiați în jurnalismul TV, radio, scris și online, iar dotarea tehnică performantă a școlii le permite să obțină, în același timp, deprinderi în filmare, montaj, fotografiere, scriere și redactare de știri, reportaje, interviuri și investigații. În paralel, experți în economie, drept, psihologie, management și etică jurnalistică îi învață să analizeze cu discernământ aspectele secundare ale muncii jurnalistice, fie că este vorba de respectarea drepturilor copiilor în presă, de cunoașterea prevederilor legislative privind defăimarea sau de diferențierea reformelor economice reale de populismul ordinar.

Perioada de instruire se încheie cu un stagiu practic de patru  săptămâni la una dintre instituțiile partenere ale școlii - ProTV, Publika TV, Ziarul de Gardă, Adevărul Moldova, Radio Europa Liberă etc -, iar mulți absolvenți aleg să rămână acolo și după sfârșitul stagiului.

Scopul școlii este de a educa o nouă generație de jurnaliști universali, cu abilități tehnice diverse și cu o conștiință etică dezvoltată. Unul dintre principiile de activitate a școlii e să ofere șanse egale absolvenților din alte domenii, inclusiv celor care vin din regiunile găgăuză și transnistreană. Totodată, se pune accent pe promovarea jurnalismului onest și pe  descurajarea plagiatului. Astfel, de când a apărut SSAJ, mass-media din Republica Moldova au devenit mai profesioniste, mai echidistante și mai deschise spre subiecte de interes public.

Pentru mai multe detalii accesați pagina de internet a Școlii de Studii Avansate în Jurnalism - http://scoaladejurnalism.md/