Eşti aici

​Din 1 octombrie, posturile de radio și televiziune sunt obligate să ofere mai mult produs autohton

01 Octombrie 2017
1159 de afişări

Din 1 octombrie 2017, intră în vigoare noile modificări la Codul audiovizualului privind protejarea patrimoniului lingvistic și cultural-național. Radiodifuzorii sunt obligați să difuzeze produs autohton cel puțin 8 ore din volumul zilnic de emisie și care va fi difuzat transmis (în totalitate) în intervalul orelor 06.00-24.00.

Totodată, cel puțin 6 ore din produsul autohton va fi difuzat în orele de maximă audiență, dintre care cel puțin 4 ore – în limba română.  

De asemenea, radiodifuzorii care retransmit serviciile de programe ale unor posturi de radio sau TV din străinătate și nu vor avea 8 ore de produs autohton nu vor fi putea difuza spoturi publicitare.

Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a anunțat printr-un comunicat de presă că va supraveghea cu strictețe modul în care radiodifuzorii naționali vor asigura implementarea legislației naționale audiovizuale în sub acest aspect. 

Consiliul Coordonator al Audiovizualului își reiterează  ferma convingere că noile modificări la Codul audiovizualului vor contribui semnificativ, cu competență şi exigență, la dezvoltarea producțiilor autohtone de programe și emisiuni, stimulând și cultivând în rândul publicului larg creația autentică culturală și națională, valorile și principiile democratice, adevărul și demnitatea umană”, potrivit comunicatului CCA. 

Sancţiunile pe care le riscă radiodifuzorii pentru  nerespectarea  legislației sunt aplicate gradual - de la avertizare publică până la suspendarea licenței de emisie sau a autorizației de retransmisie.