Eşti aici

​EUvsDisinfo: Libertatea presei pe timp de pandemie, în continuare marcată de restricții

03 Aprilie 2020
241 de afişări
Analiza lansată de echipa EUvsDisinfo al Uniunii Europene, pentru perioada 20-27 martie, semnalează mai multe măsuri restrictive admise de guvernele mai multor țări în raport cu mass-media odată cu debutul  pandemiei de Covid-19. 

Turcia a inițiat un proces de judecată împotriva a 316 de utilizatori ai rețelelor sociale, acuzați că ar fi instigat la ură și dușmănie răspândind mesaje îngrijorătoare cu privire la infecția Covid-19.

Autoritățile de la Moscova au ordonat platformelor de internet din țară să elimine știrile false despre infecția cu coronavirus. Se întâmplă după încercări anterioare ale Kremlinului de a suprima site-urile independente și declarațiile președintelui Vladimir Putin, potrivit căruia atacurile cu știri false împotriva Rusiei se efectuează din străinătate.

Un corespondent din Egipt al ziarului The Guardian a fost nevoit să părăsească țara după ce a scris despre un studiu științific potrivit căruia datele guvernamentale privind infecția cu coronavirus au fost inexacte.

Autoritățile din China continuă să controleze mesajele ce se referă la pandemie. Potrivit organizației Reporteri fără frontiere, fără „controlul guvernamental și cenzura aplicată de autorități, mass-media chineză ar fi informat publicul mai devreme despre gravitatea epidemiei, iar acest fapt ar fi putut salva mii de vieți și, probabil, ar fi fost posibil să evităm actuala pandemie”.