Eşti aici

​Ministerul Sănătății promite organizarea conferințelor de presă online cu participarea jurnaliștilor

20 Aprilie 2020
1326 de afişări
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunță că, începând cu această săptămână, va organiza conferințe de presă online cu răspunsuri directe la întrebările jurnaliștilor, în contextul pandemiei de Covid-19. Decizia a fost luată după ce celula de criză creată de Centrul pentru Jurnalism Independent a expediat o solicitare în adresa instituției, semnată de 25 de organizații și instituții media, invocând lipsă de transparență și acces restricționat la informația de interes public odată cu decretarea stării de urgență în Republica Moldova. 

Potrivit serviciului de presă al ministerului, conferințele în format extins vor fi organizate o dată pe săptămână, pe lângă briefingurile zilnice în cadrul cărora sunt anunțate datele actualizate despre evoluția pandemiei de Covid-19, dar la care reprezentanții presei nu au acces.   

Reacția Ministerului Sănătății vine la o săptămână după ce 25 de organizații și instituții media au semnat o solicitare comună în care au cerut conferințe de presă online cu posibilitatea să adrese întrebări autorităților, invocând necesitatea de a informa cetățenii corect, echidistant și din diverse perspective pe subiecte ce vizează situația de criză. 

Inițiativa aparține Centrului pentru Jurnalism Independent care a decis să creeze o celulă de criză a jurnaliștilor prin care se vor semnala cazurile de îngrădire a accesului la informație, a libertății de exprimare sau a dreptului de a informa și se va pune presiune pe autorități ca să asigure respectarea drepturilor jurnaliștilor.

„Timp de câteva săptămâni, demnitarii au comunicat unilateral și au acceptat selectiv invitațiile la emisiunile posturilor de televiziune. Astfel, mulți dintre colegii noștri nu au posibilitate să adreseze autorităților întrebări care să ofere claritate asupra problemelor majore ce ne vizează pe toți”, explica CJI în anunțul de lansare a celulei de criză. 

Sursa foto: Viorica Dumbrăveanu//Facebook