Eşti aici

Diplomați străini la Media Policy Forum din Moldova: „Arma principală a democrației, atunci când este pusă față în față cu atacuri mincinoase, este libertatea și transparența”

14 Mai 2019
708 afişări
Lupta cu dezinformările din mass-media sau de pe rețelele de socializare și rolul mass-media în asigurarea cu informații de calitate, inclusiv în campaniile electorale, când cetățenii trebuie să facă alegeri corecte, au constituit subiecte de discuție în cadrul celui de-al doilea Forum Media Policy, desfășurat pe 14 mai, la Chișinău, la care au participat jurnaliști, experți media, analiști politici, reprezentanți ai societății civile. La eveniment au fost invitați și diplomați străini, care au îndemnat asistența să promoveze libertatea de exprimare în Republica Moldova, întrucât acesta este un drept universal și un pilon al democrației.

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, Dereck J. Hogan, a menționat că SUA susțin pluralismul mediatic în toată lumea și că astfel de fenomene negative, cum sunt știrile false și dezinformarea din  mass-media ar trebui să fie demascate. Dereck J. Hogan a declarat că personal a fost ținta unor atacuri mediatice în Republica Moldova, chiar dacă se află aici într-o perioadă scurtă. „Am fost ținta campaniilor de dezinformare și atacuri personale, îndreptate spre subminarea activității noastre. De aceea înțeleg dorința de a reduce la tăcere sau de a cenzura aceste voci. Totuși, acesta nu este răspunsul corect. Arma principală a democrației, atunci când este pusă față în față cu atacuri mincinoase, este libertatea, transparența și reînnoirea angajamentelor în mod deschis”, a afirmat ambasadorul american.

Cu referire la dezinformările care apar în media în timpul campaniilor electorale, Dereck J. Hogan a menționat: „Din păcate, angajamentul nostru comun cu privire la aceste libertăți este pus la încercare de actori necinstiți ce caută să folosească narative false pentru a deruta publicul, pentru a semăna divizare în societate și pentru a submina valorile democratice. În special, în timpul perioadelor electorale. Aceasta este o provocare răspândită în întreagă lume și a afectat chiar și țara mea”.

La Forum a adresat un mesaj către cei prezenți și Urszulla Pallasz, însărcinată cu afaceri din Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova. Oficialul european a subliniat că libertatea mass-media este o problemă complexă, care trebuie protejată nu doar prin legi, dar și de către societatea civilă, Guvern, jurnaliști și sistemul judecătoresc. Urszulla Pallasz s-a referit și la importanța mass-mediei în alegeri, amintind despre acordurile încheiate între Republica Moldova și UE. „Ne bazăm în mod prioritar activitatea pe un cadru bilateral, și anume, Acordul de Asociere, care a fost încheiat cu cinci ani în urmă, dar și pe  agenda de asociere  - Planul de acțiuni pentru anii 2017-2019. Ambele documente conțin prevederi cu privire la libertatea mass-media și acestea sunt niște angajamente mutuale dintre RM și UE”, a afirmat Urszulla Pallasz.

Reprezentanta UE a precizat că Delegația Europeană consideră necesare adoptarea proiectelor de legi, elaborate anterior în cadrul grupului parlamentar pentru îmbunătățirea legislației mass-media. În mod special, fiind vorba despre proiectele privind Legea publicității, accesul la informație și stimularea fiscală pentru mass-media.

În discursul său, ambasadoarea Marii Britanii în Republica Moldova, Lucy Joyce, a subliniat rolul mass-mediei în societate și faptul că într-o democrație presa trebuie să devină rezistentă la presiunile politice și financiare. „Pe termen mai lung, noi încercăm să facem tot posibilul pentru a reduce barierele în ceea ce privește libertatea mass-mediei și să punem capăt atacurilor directe sau indirecte împotriva jurnaliștilor”, a declarat Lycy Joyse.

Reprezentantul Ambasadei Canadei în România, Bulgaria și Republica Moldova, Christopher Duggan, a afirmat că țara lui se arată îngrijorată de faptul că jurnaliștilor le este tot mai greu să prezinte adevărul. Acesta a ținut să sublinieze că libertatea presei în regiune, conform indicilor organizațiilor internaționale, au scăzut semnificativ  – în România cu 3 poziții, iar în Republica Moldova cu 10 poziții, într-un an.

Christopher Duggan a menționat că țara sa va susține libertatea mass-media și va combate orice încercări de a nu permite jurnaliștilor „să comunice ceea ce au de comunicat”.

Prima sesiune plenară din cadrul Forumului a fost moderată de directoarea Reprezentanței Internews în Republica Moldova, Corina Cepoi.

În aceeași zi, au avut loc și alte sesiuni tematice, la care s-a discutat despre apărarea spațiului digital în perioada electorală, tendințe și practici în Europa și Eurasia; protejarea drepturilor și libertăților tuturor, libertatea de exprimare în perioada alegerilor; dar și despre soluții de politici pentru protejarea mass-media și promovarea pluralismului mediatic în campaniile electorale.

Cea de-a doua ediție a Media Policy Forum din Moldova a fost organizată de Freedom House în Moldova, Internews Moldova în parteneriat cu USAID, UKaid și alte instituții internaționale.

Sursa Foto: Internews in Moldova