Eşti aici

Foști jurnaliști de la 10TV au făcut publice imagini video în care agenții Bercut au vizitat redacția la solicitarea administratorului

10 Octombrie 2018
1750 de afişări
Foști jurnaliști de la 10TV, care au părăsit anterior redacția in corpore, în semn de solidaritate cu colega lor Alina Panico, au publicat pe Facebook o secvență video în care apar agenții Bercut, echipați cu armament, și proprietarul televiziunii, Silviu Tănase. Acesta i-ar fi chemat să o dea afară cu forța din redacție pe jurnalista Alina Panico. Anterior, jurnaliștii au anunțat că au întrerupt colaborarea cu aceasta televiziune.

Din imaginile video se vede cum în încăperea redacției au intrat doi agenți ai companiei de pază Bercut. Pe fundal se poate citi denumirea ziarului Timpul, în sediul căruia se află 10TV.

În imagini apare și proprietarul licenței 10TV Silviu Tănase. La întrebarea agentului Bercut, dacă Alina Panico este eliberată din funcție, ultimul răspunde că aceasta nici nu este angajată oficial. „Din punct de vedere legal ea nu are un contract de muncă, a fost o formă de înțelegere verbală de voluntariat”, a declarat Tănase.

În replică, Alina Panico a răspuns că nu a existat nicio înțelegere verbală, însă Tănase a ignorat afirmațiile ei.

În cele din urmă, reprezentanții Bercut au spus că nu pot scoate forțat din sediul redacției „o femeie”, deoarece aceasta nu s-a comportat agresiv.

Anterior, jurnaliștii de la 10TV au declarat în presă și pe rețelele de socializare că și-au dat demisia in corpore de la acest post, din cauza presiunilor lui Silviu Tănase, administratorul postului, care le-a interzis să difuzeze, pe 26 septembrie curent, un mesaj critic al unui europarlamentar la adresa guvernării de la Chișinău, privind decizia de expulzare a cetățenilor turci. Jurnaliștii au ignorat solicitarea administratorului și au publicat pe ascuns știrea, iar după aceasta  Silviu Tănase i-ar fi ordonat Alinei Panico să părăsească redacția.

Alina Panico ne-a confirmat că a fost concediată pe motiv că a publicat știrea despre declarațiile eurodeputatului. „Joi, 27 septembrie, mi s-a cerut să plec de la redacție pentru că am dat acea știre în jurnalul de la 19:00, cu o zi înainte. Colegii mei au zis: „Pleacă Alina, plecam și noi”. Jurnaliștii susțin că paza „Bercut” a fost chemată de Silviu Tănase.

După ce scandalul a fost mediatizat, proprietarul licenței 10TV Silviu Tănase a publicat un editorial în care a declarat că jurnaliștii care au părăsit postul nu-și puteau da demisia pentru că „nu au fost niciodată angajați la PP TIMPUL”. Potrivit lui Tănase, „TIMPUL suportă logistica necesară pentru existența 10TV, iar partenerii noștri din România aveau misiunea de a asigura postul cu oameni”. În editorialul său, Silviu Tănase nu se referă la cazul propriu-zis de cenzurare a jurnaliștilor și la faptul că ar fi chemat agenții de pază pentru a o da afară din sediu pe Alina Panico.

Imaginile video au fost postate pe pagina personală a lui Anatol Ursu, moderatorul emisiunii „Sfatul Țării”, care apărea pe postul 10TV.