Eşti aici

Jurnalista filipineză Maria Ressa a fost condamnată pentru calomnie

15 Iunie 2020
575 de afişări
Jurnalista Maria Ressa a fost condamnată pentru calomnie, într-o controversată decizie văzută ca un test pentru libertatea presei filipineze, scrie hotnews.ro. Ressa, șefa site-ului antiguvernamental Rappler, și-a susținut nevinovăția în fața instanței și a spus că decizia este una politică.

În același dosar, un fost angajat al site-ului de știri a fost condamnat. Cei doi au fost eliberați pe cauțiune, riscând însă 6 ani de închisoare.

Activiștii pentru libertatea presei spun că întregul proces vizează reducerea la tăcere a criticilor președintelui Rodrigo Duterte.De partea cealaltă, președintele și susținătorii săi o acuză pe Ressa și redacția de distribuirea știrilor false. Într-o țară în care jurnaliștii sunt adesea amenințați, cazul Mariei Ressa a intrat în atenția comunității internaționale.

Procesul a pornit de la o anchetă jurnalistică veche de opt ani privind un caz de corupție, mai precis presupusele legături dintre omul de afaceri Wilfredo Keng și un fost judecător.

Acuzațiile au fost aduse în baza unei noi legi privind calomnia care a intrat în vigoare în 2012, cu doar 4 luni după ce Rappler a publicat ancheta respectivă. Ressa poate merge în apel, notează BBC News.

Anul trecut, jurnalista era arestată de către ofițerii biroului național de investigații care au descins în redacție, stârnind un val de revoltă la nivel internațional. Ressa a fost arestată în feburarie 2019 sub acuzația de calomnie. Organizațiile care militează pentru libertatea presei au acuzat autoritățile din Filipine de acțiuni de intimidare și hărțuire a reprezentanților mass-media. Jurnalista se confruntase și cu alte acuzații, inclusiv cea de evaziune fiscală. Arestarea ei a generat inclusiv reacția fostului secretar de stat american Madeleine Albright. În cele din urmă, ea a fost eliberată din nou pe cauțiune.

Născută în Filipine, Ressa a crescut în SUA și s-a întors în țara natală în anii 1980, după căderea regimului autoritar al lui Ferdinand Marcos. Fostă jurnalistă CNN, în 2012, a pus bazele site-ului de știri Rappler, unul dintre puținele site-uri locale critice la adresa administrației Duterte.

Sursa foto:  EPA-EFE/Mark R. Cristino