Eşti aici

Organizația „Reporteri fără frontiere” a cerut autorităților bulgare să pună capăt tentativelor de intimidare a ziariștilor

18 Februarie 2020
105 afişări
Reporteri fără frontiere consideră că există mai multe cazuri în care ziariștii independenți din Bulgaria au fost supuși unor presiuni și amenințări din partea guvernanților, scrie europalibera.org. Șefa departamentului european al organizației Pauline Ades-Mevel a cerut intervenția Parlamentului european în apărarea libertății de exprimare din Bulgaria.

„Uniunea europeană nu trebuie să permită exercitarea sistematică și instituționalizată de presiuni asupra mediilor într-o țară membră”, a spus d-na Ades-Mevel, adăugând că în ultimul deceniu Bulgaria trece printr-o gravă criză mediatică. Cea mai mare parte din mijloacele de informare în masă aparțin unor oligarhi. De la locul al 35-lea în indicele internațional al libertății de exprimare în 2006, țara a retrogradat în locul 111-lea.

Opoziția bulgară de asemenea a cerut să fie oprite atacurile guvernanților la adresă ziariștilor independenți. Într-o declarație a grupului parlamentar PSB se constată că presiunile asupra unor ziariști și medii care îndrăznesc să critice puterea devin tot mai directe și vulgare.

Uniunea ziariștilor bulgari a avertizat că libertatea presei trece prin cea mai grava criză de la începutul tranziției. Medii sunt cumpărate în scopul de a se închide gura unor ziariști independenți. Până la 2008 a fost respectată o decență europeană. În ultimii 12 ani însă situația a degradat iar membrii Consiliului audiovizualului au devenit avatarurile politici ale guvernanților.

Sursa foto: RFE/RL