Eşti aici

Reporteri fără Frontiere: Pandemia de Covid-19 a amplificat amenințările la adresa libertății presei

22 Aprilie 2020
294 de afişări
Pandemia de coronavirus a amplificat amenințările la adresa libertății presei în lume, iar regimurile autoritare ca cel din China și Iran ascund detaliile crizei, scrie europalibera.org cu referire la raportul anual al organizației Reporteri fără Frontiere.

În clasamentul dat publicității marți, 21 aprilie, se mai spune că pandemia a dat curaj unor regimuri să impună presei restricții pe care nu ar fi îndrăznit să le aplice în condiții obișnuite. În studiul care cuprinde 180 de țări, Turkmenistanul și Coreea de Nord, având regimuri dictatoriale, se află pe ultimele două locuri.

Pentru al patrulea an consecutiv, Norvegia se află pe primul loc cu cea mai mare libertate a presei din lume, iar Finlanda este pe locul doi. Rusia ocupă locul 149, fiindu-i subliniate „eforturile de a controla internetul prin metode tot mai sofisticate”. Raportul mai vorbește despre cenzură în Ungaria, țară membră a Uniunii Europene, unde guvernul Orban a adoptat o lege specială contra răspândirii de informație falsă, calificată drept “măsură totalmente disproporționată și coercitivă”.