Eşti aici

TVR pregăteşte un nou cod etic pentru angajaţi

28 Mai 2020
360 de afişări
Televiziunea publică din România pregăteşte un nou Cod Etic pentru angajaţi, scrie adevărul.ro. Documentul, care a stârnit deja câteva critici din partea unuia dintre sindicatele din TVR, a fost adoptat la începutul lunii martie şi publicat pe reţeaua de intranet a instituţiei.
 
Noul cod etic, făcut public de MediaSind, şi pe care ar urma să-l respecte oamenii din TVR, conţine proceduri interne, obligaţii şi drepturi pe care le au angajaţii, dar şi conduita membrilor din Cosiliul Director şi din Consiliul de Administraţe.   

Printre altele, noul Cod Etic are un capitol despre „Loialitatea faţă de TVR“, în care sunt punctate o serie de interdicţii, precum „să exprime în public aprecieri neconforme cu realitatea în legătură cu activitatea societăţii în care îşi desfăşoară activitatea, cu politicile şi strategiile acesteia“, potrivit Pagina de Media.    Noile reguli ar fi fost propuse - spun cei de la sindicatul MediaSind, de Andras Demeter (Directorul Casei de producţie TVR, fost şef al radioului public), Laurenţiu Oprea (Serviciul Drepturi de autor) şi de Adrian Fulea (care lucrează la Compartimentul Informaţii Clasificate). De altfel, numele lor apar la începutul documentului cu regulile etice.
 
Codul de etică a intrat în vigoare în jurul datei de 1 aprilie, dar, concret, nu produce efecte juridice.   O mică chichiţă birocratică împiedică actul să producă efecte, mai exact fiecare dintre angajaţi trebuie „să ia la cunoştinţă noile modificări“, care vin în completarea Codului de Etică deja existent.   „Preşedintele Director General a adus astăzi la cunoştinţă, în teritoriu, că până la data de 30 iunie 2020 ar trebui ca fiecare angajat să semneze cum că a luat la cunoştinţă noua procedură“, susţine Sindicatul MediaSind.   Practic, dacă semnăturile se adună, noul document ar urma să producă şi efecte de la începutul lunii iulie, notează sursa citată.   

MediaSind îndeamnă jurnaliştii TVR să nu semneze noul cod etic

MediaSind face apel către oamenii din TVR să nu semnzeze noul cod de etică. Sindicatul susţine că, prin modificările aduse codului etic, TVR va putea „să concedieze oricând un angajat pentru critici aduse conducerii“. „Maschează o procedură ilegală de concediere a angajaţilor incomozi“, potrivit Pagina de Media.      
Potrivit sursei citate, organizaţia acuză conducerea TVR că „încearcă să impună cu forţa un Cod Etic”, despre care menţionează că „ar fi trebuit negociate şi înregistrate la ITM Bucureşti“ şi prin care „intenţionează de fapt, să instaureze un climat de dictatură“ în instituţie, mai susţin aceştia