Eşti aici

Zaman: România începe extrădarea unui ziarist, la ordinul lui Erdogan

05 Decembrie 2018
666 de afişări
Ziaristul turc Kamil Demirkaya, angajat la publicația Zaman România, fost director general al Zaman Bulgaria, a fost ridicat, miercuri, de acasă, în baza unui mandat de extrădare semnat de Erdogan, scrie newsweek.ro cu referire la un comunicat emis de publicație.

UPDATE: Ziarul de Gardă a aflat că înainte de activa în calitate de jurnalist în România, Kamil Demirkaya a activat o perioadă și în R. Moldova. Potrivit unor surse din cadrul conducerii liceului „Orizont”, Dermikaya a activat în anii 90 în calitate de director general al liceului „Orizont”. Aceeași sursă, care a solicitat anonimatul, a precizat pentru Ziarul de Gardă că în cazul jurnalistului turc a fost aplicat același scenariu care a fost pus în aplicare atât în R. Moldova, atunci când au fost expulzați cei 7 profesori turci, cât și în alte țări.

UPDATE: Jurnalistul Kamil Demirkaya, angajat al publicaţiei Zaman România, a fost audiat, miercuri, la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti după ce ministerul de Justiţie din Turcia a solicitat extrădarea sa, cererea urmând să fie judecată de Curtea de Apel Bucureşti, au precizat reprezentanţii Parchetului, citați de Mediafax. 

„Jurnalistul a fost adus de Poliţia Capitalei, în baza unei cereri de extrădare formulate de ministerul de justiţie turc, a fost audiat şi a fost sesizată Curtea de Apel pentru a se pronunţa asupra cererii", a declarat Viviana Ciucă, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti. 

Judecătorii urmează să se pronunțe asupra cererii de extrădare. 

UPDATE: Europarlamentarul Cristian Preda cere ministerului justiției să oprească procedura de extrădare a ziaristului turc Kamil Demirkayă, pe numele căruia procuratura din Antalya a emis un mandat de arestare, ziaristul fiind acuzat că este membru al mișcării Gulen.

Kamil Demirkaya se află de doi ani în România, unde lucrează pentru Zaman, având un permis de ședere temporară. În luna noiembrie 2018 și-a depus actele pentru prelungirea permisului de ședere, documentele aflându-se în curs de procesare, potrivit sursei citate.

„La ordinul lui Erdogan, procuratura din Antalya a emis un mandat de arestare, ziaristul fiind acuzat că este membru al mișcării Gulen. Guvernul turc a trimis autorităților române mandatul de extrădare pentru Demirkaya, iar în această dimineață ziaristul a fost ridicat de acasă și dus la sediul IGPR. În cursul zilei, acesta urmează să fie dus la Parchetul General”, se arată în comunicatul publicației.

Zaman România cere autorităților române să ia în considerare faptul că Ankara a început din vara lui 2016 o vânătoare a ziariștilor și a tuturor celor care se opun regimului totalitar al lui Erdogan.

„Kamil Demirkaya și-a făcut doar datoria de ziarist , scriind despre abuzurile puterii de la Ankar”, se mai arată în document.

De asemenea, Republica Moldova a expulzat în luna septembrie 7 profesori suspectați de legături cu mișcarea clericului Gulen, acuzat de regimul Erdogan că a dirijat tentativa eșuată de lovitură de stat din 2016.

Toţi cei vizaţi sunt consideraţi de Erdogan aliaţi ai clericului Fethullah Gulen,  pe care-l acuză că se află la conducerea unei organizaţii ce ar fi pus la cale tentativa de lovitură de stat din 15 iulie 2016.